Kampen mot psoriasis

Den här bloggen följer mitt försök att bli kvitt min psoriasisartrit. Artriten är en följd av hudåkomman psoriasis vilket visar sig i form av ledinflamationer. Sju år får räcka, nu tar jag upp kampen mot psoriasis.

Frågor och svar

Kategori: Medicinskt

Jag har nu använt Enbrel i fem veckor. Tyvärr har jag inte hunnit fotografera hur utslagen ser ut idag men de ser mycket bättre ut. Jag mår också bättre än vad jag gjort på länge. Det kan ha med vårkänslor att göra men jag tror att det är lite av varje. Är fortfarande lite trött men 99% värkfri. Känns hur bra som helst.

Trots att jag är så dålig på att uppdatera så kommer det in lite frågor. Det är kul även om det behandlar sjukdomar som i sin tur inte är så kul. Jag ska försöka svara så gott jag kan.


Hoppas enbrelen värkar och du känner skillnad. Varför fick du just enbrel? Jag har själv psoriasisatrit och psoriasis på huden men jag har methotrexate och humira =) Lycka till!

Jag slutade med Metotrexate för två år sedan och mådde inte bra så vi var tvugna att börja med nån form av medicinering utöver värkmedicin. Jag fick fyra alternativ men två gick bort direkt av olika anledningar. Då var det Enbrel eller Humira, två biologiska mediciner, som valet stod mellan. Då valde jag Enbrel för att jag hade hört gott om den från vänner och bekanta.


Har Enbrel några biverkningar ? Jag menar typ sånt som de flesta får, inte något som tillverkaren måste uppge för att en person i hela världen fått det. 

Tar det flera månader innan Enbrels effekt märks överhuvudtaget eller kommer den gradvis och man blir symptomfri efter några månader ? 

Den här kroniska tröttheten, är det en konstaterad ME/CFS ? Jag lider själv av kronisk trötthet, dock ej konstaterad av läkare (de jag har träffat har inte varit så pigga på att diskutera ME) 
Jag bara undrar eftersom ME och psoriasis, tydligen båda, i många fall, kan härledas till autoimmuna besvär.

Jag har faktiskt inte märkt några biverkningar alls. Nu är jag ju ny på medicinen så det tar nog en-två månader till innan eventuella bieffekter kan visa sig.

Samma sak med full effekt av medicinen. Tror doktorn sagt att det tar tre-fyra månader innan man får full effekt. Jag ska in på kontroll då iaf, Jag vet att Metotrexate tar ungefär två månader innan man får nån vidare effekt men Enbrel är ju i sprutform så det går ju snabbare ut i kroppen och tas upp snabbare. Som jag skrev överst i det här inlägget så kan det även bero på vårkänslor. Det är ju så gött med solen.

Nej, jag har ingen diagnos för ME/CFS. Jag bara känner mig trött för jämnan. Tidigare var jag säker på att det var Metotrexate som orsakade det (enligt bipacksedeln) men eftersom jag varit utan den så beror det på annat. Numera är jag rätt pigg så det kanske hänger ihop med psoriasisartrit. Eftersom kroppen konstant jobbar med att få bort psoriasis så borde man ju rimligtvis bli tröttare. Ingen psoriasis, ingen trötthet. Det är min egen fria spekulation.


Tack för att ni orkar läsa om mina problem!

 

Hälsokostgrossisten