Kampen mot psoriasis

Den här bloggen följer mitt försök att bli kvitt min psoriasisartrit. Artriten är en följd av hudåkomman psoriasis vilket visar sig i form av ledinflamationer. Sju år får räcka, nu tar jag upp kampen mot psoriasis.

Lägeskontroll

Kategori: Medicinskt

Jag har inte haft så mycket att skriva på sistone. Dessutom har jag haft ordentliga problem med artriten, men imorgon kommer en ny statusrapport. Spännande...

Psoriasis - Status 2

Kategori: Medicinskt

Så har det gått tre veckor in i behandlingen och jag ser fortfarande inte skillnad i varken utslag eller ledinflamation. Antingen har det med pH-Kalket att göra, att jag inte tar det, eller så är allt bluff och båg. Däremot har jag märkt att magen mår bättre, så nånting ger det ju iaf. Jag fortsätter ett tag till.


  

 



Skulle inte den här metoden funka efter ett par månader så ska jag gå över till en annan metod som jag blev tipsad om. Det finns säkert tusen olika metoder man kan pröva men man vet aldrig om det funkar just på dig. Den jag blev tipsad av har på två månader blivit helt kvitt sin psoriasis, så vitt jag vet. Metoden berättar jag mer om vid senare tillfälle.

Test av pH-Kalk

Kategori: Medicinskt

Så har jag testat pH-värdet på pH-Kalk och är återigen förbryllad. Jag använde mig av pH-Stickorna som medföljde startpaketet från pH-Balans. Jag tog ett halvt glas vatten med ungefär två teskedar pH-Kalk. Dessvärre testade jag inte vattnet före men jag tror inte att det påverkar resultatet då vanligt rent vatten har pH 7. Jag tog en sticka och stack ner i blandningen och fick en rätt så blå färg på stickan. Enligt den vanliga pH-skalan är blå pH 14, dvs. väldigt basiskt.




Men så jämförde jag skalorna på internet (t.ex. en på pH Balance) och på pH-Stickor. De skiljer sig markant, som synes i bilderna nedan. Vid lila/blå är pH-värdet väldigt basiskt enligt den vanliga skalan, men inte i pH-Balans skala. Detta ger ytterligare bryderier vilket gör att vi får vänta tills jag pratat med pH-Balans om kalket är jättebasiskt eller inte och om det är det som orsakat min dåliga mage.






Lånad ifrån: http://www.ph-balance.se/se/artiklar2.html

Paus

Kategori: Medicinskt

I väntan på svar från pH-Balans så avstår jag ifrån pH-Kalk. Jag har varit rätt dålig i magen till och från under hela perioden och flera personer jag pratat med tror att det är kalket som är boven. Mitt pH har ju varit så som det ska vara så kalket kanske bara förvärrar magen.

Däremot ska jag göra en egen test av pH-Kalket för att se hur basiskt det är. Jag har ju några lackmuspapper kvar. Det får ske imorgon.

Psoriasis - Status 1

Kategori: Medicinskt

Så har det gått lite drygt två veckor in i behandlingen. Jag har jämfört bilderna på min psoriasis och jag tycker att det ser precis likadant ut. Inte föga oväntat men man kunde ju hoppas på en liten förändring i alla fall. Bedöm själva.



  

 



Såhär såg det ut vid första kontrollen.

http://kampenmotpsoriasis.blogg.se/2011/october/kampen-mot-psoriasis-inleds.html



Kan också tillägga att värken är ungefär densamma som förut. Den var bra i nån vecka men sen var den tillbaks. Tvingades gå till doktorn igår för att få ett par kortisonsprutor i höger pekfinger som värker nåt enormt och är mer eller mindre fast i rakt läge. Dessvärre har inte värken minskat. När jag tidigare fått sprutor i ett tidigt skede så har värken försvunnit och rörligheten har inte påverkats men nu har jag gått med inflammerat finger i 2-3 månader så jag räknar inte med nån bättring. Men man måste ju försöka.

Sammanställning av pH-kontroller

Kategori: Medicinskt

Jag vet inte rikigt vad jag ska tro kring mina pH-tester. Jag är knappast sur i kroppen då pH:t i nästan alla tester stannat på 7. Nåt har varit lägre, nåt har varit högre. Hade tänkt göra ett diagram över testerna men det känns rätt onödigt. Kanske skulle rita en fin bild istället.

En fråga har skickats till pH-Balans så får vi se om de har nåt bra svar. Kan ju vara så att pH-Kalk är neutralt i sig och inte över pH 8, dvs. basiskt för att sänka syrahalten i kroppen.

Fortsättning följer...

Senareläggning

Kategori: Medicinskt

Då jag saknar kameraman så kan jag inte fotografera min psoriasis idag. Får försöka göra det imorgon istället.

So far, so...what?

Kategori: Medicinskt

Vad har egentligen hänt under de två veckors behandling jag har genomlidit? Det var en väldigt kort första vecka men det var ändå den som var mest produktiv. Magen reagerade ju omedelbart på produkterna och rensades ur ordentligt. Det var nånting som jag inte har läst nånstans, att man först mår sämre för att efter ett tag må avsevärt bättre. Detta fick jag höra av en avlägset bekant som använt samma produkter och blivit mycket kryare. Jag hoppas att denne vill gästblogga för jag är väldigt nyfiken på dennes historia.

Just mår jag iaf inte så dåligt som jag gjorde första veckan men man känner ändå av att det är nånting som inte är som vanligt i kroppen. Men det är normalt. Nåt som jag inte tänkt på är att jag inte ännu använt mig utav matsmältnings-teet. Jag är ingen te-människa som måste ha denna ljuva dryck dagligen men bjuds det på det så dricker jag och är glad. Jag får försöka få in det i min dagliga rutin så att magen mår finemang.

Innan jag började behandligen borde jag ha gjort ytterligare en kontroll; jag borde ha vägt mig. Jag har förvisso vägt ungefär lika mycket de senaste gångerna jag vägt mig så det bör vara ungefär detsamma. Men så vägde jag mig för några dagar sedan och märkte skillnad, rätt så avsevärd sådan. Jag har gått ner ungefär 4%. Då jag är osäker på om jag borde avslöja min startvikt så räknar jag nedgång i procent istället. 4% är rätt bra på en dryg vecka. Vägde jag 90 kilo skulle det vara en viktförlust på 3.6 kilo. När jag jobbade i somras gick jag till ungefär 2 kilometer till och från jobbet varje dag i fyra månaders tid och rörde inte på mig i vikt alls. Inte så långt men har man inte rört sig alls på lääänge så är det ändå rörelse.

Jag har ändrat mina dagliga rutiner aningen. Då jag inte gillar att dricka nånting innan frukost så flyttade jag pH-Kalket till kvällen istället, jag tar det tillsammans med mina värkmediciner. Men min frukost är fortfarande shaken. Den smakar fortfarande bra men det bränner lite längst bak i gommen. Kan det vara nässelpulvret? Säkert inte. I veckan som kommer ska jag öka intaget av dinkelkli för det minskade jag också efter vecka ett. Tar en grov matsked i frukostshaken, vilket oavsett är mer än vad jag brukar stoppa i mig.

Imorgon lägger jag upp bilder på min psoriasis så får vi se om det har blivit nån skillnad. Jag har inte behandlat med någon kortison då jag inte vill påverka processen. Jag vet att kortison funkar finfint mot psoriasis men det är också dåligt mot huden, den blir tunn. Har använt lite på huvudet men det tar jag inte kort på, det är lite väl utlämnande.

That's all for now.

Kontroll 8 - 111111

Kategori: Medicinskt

Dagens pH var inte helt oväntat 7. Nu ska jag rådfråga tillverkaren om man bör fortsätta med pH-Kalk eftersom jag inte är sur i kroppen.

Kontroll 7 - 111110

Kategori: Medicinskt

Dagens pH: Neutralt, rätt så exakt 7.

Information om psoriasis och psoriasisartrit

Kategori: Medicinskt

Jag tar mig friheten att låna lite information ifrån Psoriasisförbundets hemsida för att informera mina kära läsare om psoriasis och psoriasisartrit. Jag skulle kunna formulera det mesta själv men det här känns bättre.



Psoriasis och psoriasisartrit

Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder. Den är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det finns 250 000-300 000 personer med någon form av psoriasis i Sverige. Hos drygt hälften av dessa debuterar sjukdomen före 25 års ålder. Psoriasis kommer från det grekiska ordet psora som betyder skorv, klåda eller utslag.

Psoriasis - en systemsjukdom

Psoriasis har länge setts som en hudsjukdom, men sjukdomen har visat sig vara mer omfattande än så. I dag vet vi att psoriasis är en systemsjukdom och att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, mag- och tarmbesvär, ögonsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Livskvalitetsforskning visar också att många psoriasissjuka upplever att de har nedsatt livskvalitet.

Psoriasis (hud)

Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller. Detta syns som fjällande rodnande torra fläckar på hud och i hårbotten. Psoriasis går i skov och varierar mycket i intensitet och utbredning mellan olika individer. Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis eller psoriasisartrit. Däremot kan en bra individuellt anpassad behandling ge goda förutsättningar för ett bra liv. Vissa psoriasissjuka har lindriga besvär och kan vara symtomfria under långa perioder medan andra har kontinuerliga besvär av sin sjukdom

Ärftliga faktorer i kombination med yttre faktorer är sannolikt den vanligaste förklaringen till att psoriasis uppträder. Yttre faktorer som kan utlösa sjukdomen är infektioner eller någon form av livskris.

Psoriasisartrit (leder)

Psoriasisartrit är en kronisk, inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, rörelsehinder och ofta även trötthet. Nära 40 procent av alla psoriasissjuka får också ledsjukdomen. Man behöver inte ha några synliga hudutslag för att få psoriasisartrit. De flesta får sin "hudpsoriasis" före ledsjukdomen. I andra fall kommer artriten först och några får bägge sjukdomarna samtidigt. Det finns idag ingen känd koppling mellan hudutslagens utbredning och graden av ledbesvär. Precis som vid "hudpsoriasis", skiljer sig ledsjukdomen mycket från individ till individ.

Varför vissa personer med psoriasis också får symtom från lederna är oklart. Sannolikt är det många faktorer som samverkar för att ledsjukdomen ska bryta ut. Både hud- och ledbesvären beror på inflammatoriska processer som kan ses som rubbningar i kroppens immunsystem.



Läs mer på http://www.psoriasisforbundet.se/psoriasis/

Kontroll 6 - 111109

Kategori: Medicinskt

Basikt pH idag igen, men det är aningen lägre då jag inte tycktes mig se nån lila ton. Så det är närmre pH 7 nu iaf.

Kontroll 5 - 111108

Kategori: Medicinskt

Dagens kontroll var återigen aningen basisk. Strax över pH 7 med lite lila lackmuspapper. Jag kanske inte behöver pH-Kalk. Men så vet jag att jag äter lite väl mycket sur mat och dryck så jag bör vara sur i kroppen.

Gästbloggare

Kategori: Medicinskt

Det skulle vara jättekul om det finns nån som vill gästblogga. Psoriasis är nog vanligare än vad man tror och alla drabbas olika av den. Antingen om ni själv drabbats av denna hudåkomma eller om någon i din närhet har den, jag vill ha just din vinkling. Hur har du drabbats? Vilka är dina erfarenheter?

Viktigast av allt: det är helt anonymt. Jag hänger inte ut nån person som nån internet-mobbare, jag vill bara informera folk om vilken hemsk sjukdom psoriasis är. Den är inte dödlig men man kommer lida utav den i resten av sitt liv...om man nu inte hittar en metod som botar den.

Hör av er!

Veckan som gått

Kategori: Medicinskt

Förra veckan var lite omtumlande, milt sagt. Redan första kvällen efter kur-starten började magen säga ifrån. Jag är väldigt splittrad i frågan om det var magsjuka, matförgiftning eller om det var min kropp som inte riktigt tyckte om de nya preparaten jag börjat med. Det kan vara lite av varje, egentligen. Mina misstankar ligger dock fortfarande på magsjuka då jag hade illasmakande orala gaser under onsdag-torsdag. Jag kan inte tro att man får sådana om magen inte gillar mitt nya, nyttiga kostintag. Jag tog det dessutom lite lungt med dinkelklin tisdag och onsdag, sen tog jag ju tvärt stopp på torsdagen.

Idag började jag kuren igen. Har tagit en shake som frukost men jag minskade matskedarna lite. Kan ha överdrivit det där med "rågade" matskedar. Än så länge har jag inte märkt nån skillnad, magen mår bra. pH-Kalket har jag valt att ta på kvällen istället för först på morgonen. Jag ogillar att dricka vatten före frukost men tänkte ju följa kostförslaget som följde med i baspaketet. Man kan ta pH-Kalk på kvällen, vilket jag väljer att göra nu framöver.

Eftersom jag bara provade preparaten i ett par dagar så känns det onödigt att lägga ut några psoriasisbilder den här veckan. Det kan inte ha hänt nånting och dessutom blev hela världen vänd upp och ner så bilder får det bli på söndag istället. Kan inte tro att det hänt nånting än, det ska ju ta minst en månad innan man märker resultat.

Vad gäller resultat så har jag börjat bli mer och mer kluven till att den här metoden faktiskt funkar. Varför? Jo, det beror på många faktorer. Tillsammans med kostförslaget fick man också med en innehållsförteckning och beskrivning vad som är bra med produkterna. Däri står också att för att få till bäst resultat av pH-Kalket ska man också sola. Jag vet att solning är outstanding när man vill bli av med psoriasis men jag gör ju det här för att slippa göra nåt annat. Ingen solning, för det är urtråkigt, och inga krämer, mediciner eller liknande. Man har en alternativ frukost och tar ett glas pH-Kalk på kvällen. Dessutom ska ju artriten försvinna och den har jag inte lyckats få bukt på genom sol och värme. Vad jag minns så har jag haft åtminstone en varm och skön sommar där artriten ändå har varit jobbig. That doesn't make sense!

Jag hoppas verkligen att mina frågor blir besvarade med tiden för jag orkar snart inte med mer. Har förvisso ytterligare några förslag på alternativa metoder som förhoppningsvis kan hjälpa men eftersom jag vet en i min närhet som det funkat för så hoppet finns ännu. Hoppet finns ännu.


Time to shake things up again!

Kontroll 4 - 111107

Kategori: Medicinskt

Dagens pH-test verkar vara "fel" igen. Det är väldigt svårt att se ett exakt värde men det är strax över pH 7.0 men inte så högt som 7.4. Graderingen på paketet för mina pH-stickor är inte så exakt. Mycket märkligt.

Starten får ett abrupt slut

Kategori: Medicinskt

Efter tre dagar skytteltraffik till hemlighuset med orolig mage och oral gasutveckling står faktum klart: jag är magsjuk. Detta har gjort att jag får starta om pH-Balans-kuren om några dagar. Jag mår bättre nu men det har varit några jobbiga dagar. Jag är rätt säker på att det är därför jag har fått avvikande resultat på pH-proverna. Min gissning är att jag är igång igen på söndag men än är jag inte riktigt frisk.

Fortsättning följer...

Kontroll 3 - 111102

Kategori: Medicinskt

Tredje kontrolldagen är kommen (och nästan över). pH:t var inte riktigt till belåtenhet idag heller. Stickan var i fler färger (i mitten lila-aktig och på kanterna ljusgrå) vilket gör att mitt pH ligger nånstans mellan 6.8 och 7.4. Inte riktigt vad man kan hoppas på men vi testar vidare.

Effekten fortsätter...

Kategori: Medicinskt

Jag har inte orkat skriva nånting föränn nu. Har inte mått så bra då min mage fortfarande går på högvarv. Vet inte riktigt om det beror på omläggningen i kosten eller om jag faktiskt är magsjuk, det är smått omöjligt att urskilja. Jag har testat pH-värdet i mitt saliv men jag har inte orkat lägga in bilden i datorn än så det inlägget kommer senare under dagen.

Shaken som består av shakepulver (med chokladsmak), helnyponpulver, dinkelkli, linfröolja och nässelpulver plus en matsked med helhavre är numera min frukost. Den fyller ut bra tillsammans med morgonens glas vatten med en matsked pH-kalk, men jag ska nog äta en liten smörgås också så man får i sig lite substans. Kan ju vara därför jag är dålig i magen eftersom jag är van vid att fylla magen med annat än vätskor på morgonen.

Det tredje målet

Kategori: Medicinskt

Så har vi kommit till det tredje målet på dagen. I mitt fall blev det middag. Den bestod utav dinkelkli, linfröolja, nässelpulver och helnyponpulver. Enligt tillverkaren intages detta bäst genom juice eller smoothie med fördel kört i mixer eller shaker. Jag antar att det är för att det ska blandas bäst och inte klumpa. Mitt val föll på shaker i form av en hälso-/dietshake. Man kan givetvis slänga ihop en egen men jag föredrar att blanda ett med två och få tre, snabbt och lätt. Den köpte jag på Apoteket för ungefär 150 kronor, vilket ska räcka i 14 dagar. Choklad är smaken. Jag tog en matsked av vardera ingrediens och fick en ljuvlig brun-grön sörja. Det är ju sagt att mat ska se god ut också, inte bara smaka bra. Denna måltid smakade bra och såg bra ut, om man gillar brun-grön sörja. Fyllde ut magen bra också. Framigenom får detta bli frukost istället.

Till detta tog jag en matsked med helhavre. Den ska sväljas hel för bäst effekt. "Tyvärr" blev det samma metod som med dinkelklin vid lunchen men det gick ändå rätt bra. Jag menar, hur ska man annars få i sig havren hel?


Utöver dinkelklin innehöll shaken helnyponpulver, linfröolja och nässelpulver.



Mat kan se godare ut.


En matsked om dagen.

Viss effekt har redan märkts

Kategori: Medicinskt

Ett gott tecken på att magen börjar fungera är att jag har varit stammis på hemlighuset flera gånger under dagen och gårdagen. Fungerar inte magen och tarmarna som de ska samlas en massa slam och andra hemskheter däri och de måste komma ut, det ser dinkelklin till. Givetvis har de andra produkterna i baspaketet sin del i progressen men dinkel är så ohyggligt bra att det egentligen bara borde finnas sådant bröd i bröddisken på snabbköpet.

Lunch

Kategori: Medicinskt

Lunchen finns inte så mycket att orda om. Detta är ett av de tre mål om dagen som man ska äta en matsked dinkelkli, så det gjorde jag. Kom-ihåg till mig själv: ät inte BARA en matsked dinkelkli. En erfarenhet rikare, men en dålig sådan. Fast vill man inte förstöra sin fina lunch så tar man vad man haver. Ett glas vatten hjälpte mig ur situationen gallant.



Ett par saker som jag glömt nämna i tidigare inlägg:

Min psoriasis är inte begränsad till de bilder jag lade upp. Jag har några fläckar här och där på kroppen samt på större delen av skalpen. Borde jag ha fotograferat huvudet? Ja, men jag vill hålla mig så anonym som möjligt. Klart det finns läsare som känner mig men vi håller låg profil om min profil, okej? Det är knappast med stolthet som man har väl synlig psoriasis. Jag kanske publicerar före och efter-bilder när min psoriasis är borta.

Under hela dagen skall man dricka två liter vanligt hederligt vatten. Inget kolsyrat utan vanligt basiskt sådant, ur kranen. Det för att hjälpa till att få ut de grejer i kroppen så är dåligt. Vatten i sig har ju en renande effekt.

Vill ni prova samma metod som jag nyttjar? Gå in på http://www.phbalans.se och köp ett baspaket. Jag garanterar inte att det funkar men det ska vi snart bli varse.

pH-kalk

Kategori: Medicinskt

Såhär ser pH-kalk ut när det är blandat med vatten. Ser ut som mjölk men smakar inte så.

Kontroll 2 - 111101

Kategori: Medicinskt

Före frukost och pH-kalk testade jag åter igen pH-värdet i mitt saliv. Då jag fick en lila nyans på stickan tyder det på att mitt saliv är basiskt för dagen med pH på 7.4 ungefär. Jag tror mer på att det är gårdagens mat som påverkar så jag tar testet med en nypa salt.

Frukost

Kategori: Medicinskt

Så gryr dagen i min lilla stuga. Det är dags för det första riktiga steget i behandlingen. 30 minuter före dagens första mål skall man inta pH-kalk. Man ska minst ta en tesked men för att få riktigt god effekt skall man ta 2-3 matskedar. Jag börjar lite lätt så att man inte basar ner sig för mycket; en matsked får duga. Har väl tänkt ta den dosen tills burken tar slut, då vet jag hur länge den räcker. Man fick med ett 1.05 kilo pH-kalk i baspaketet så vi får se hur länge det räcker. Tyvärr glömde jag fotografera hur det såg ut efter blandning, det får jag göra imorgon istället. Påminner en hel del om minimjölk och smakar ungefär lika bra. Man ska tydligen kunna droppa i lite citron för smak men det är inte smaken jag är ute efter, det är effekten.



Till varje mål mat (tre gånger om dagen) skall man ta en matsked med dinkelkli. Det bästa sättet jag kunde komma på att få i sig det var med fil, i detta fall a-fil. Komplement till detta var vanlig hederlig müsli, en med inte fullt så mycket socker. Socker är sällan bra enligt många kostråd.

 




God morgon!