Kampen mot psoriasis

Den här bloggen följer mitt försök att bli kvitt min psoriasisartrit. Artriten är en följd av hudåkomman psoriasis vilket visar sig i form av ledinflamationer. Sju år får räcka, nu tar jag upp kampen mot psoriasis.

Tappad och klar

Kategori: Medicinskt

Så har jag varit på sjukhuset och fått knät tappat på vätska. 36 cl vart det. That's gotta be some kind of record. Fick också lite kortison i knät och i handleden då jag idag upptäckte att den var rätt svullen och varm. Jag har haft problem med den ett tag men det var först nu som jag upptäckte svullnaden och värmen, så man kan ju hoppas att inflamationen precis börjat för då bör kortisonet göra sig av med problemet. Hoppas, hoppas.

Tid för dränering

Kategori: Medicinskt

På måndag ska jag till sjukhuset och få mitt knä dränerat på vätska. Det började för ett par veckor sedan och har sakta vuxit så vätskan måste bort. Tidigare läkare jag har varit hos har påstått att vätskan kan försvinna av sig själv men det har jag nog aldrig råkat ut för. Då får man dränera.

Man får en nål instucken i knät, lite snett från sidan så att man träffar hålrummet och varken ben eller senor. Sen får man lite lokalbedövning som får verka en stund. Sen tappas knät på vätska. Jag har för mig att mitt "rekord" är ungeför 3 dl, då var knät stort. Såpass stort att det såg ut som en tjock korv ovanför knäskålen. Lite halvläskigt, sådär. Sån är också känslan när man dränerar. Jag tycker iaf att det inte gör ont men det är så förbaskat obehagligt. Åsså måste man ju ligga still också och inte slå till sköterskan eller doktorn själv.

Samtidigt när man ändå är där ska vi se över "vraket" och se om man kan ge några kortisoninjektioner för att lindra smärtan. Man kan ju hoppas att det funkar men jag kan inte minnas att det har gjort det när inflammationerna gått såpass långt. Man ska injicera precis när man börjar få ont, då funkar det. Men man kan ju hoppas på att det funkar.

Ett annat alternativ är kortisontabletter, så att man bearbetar inflammationerna från insidan istället. Har inte heller funkat så vitt jag kan minnas men nån gång ska ju vara första.

Sen ska vi också diskutera biologiska mediciner. Jag har inte riktigt koll på vad det är men det är åtminstone inget som är framställt kemiskt och kostar noll och inget. Det är jättedyrt och vad jag har förstått så sätter läkarna inte in det i första läget utan väljer det billigare alternativet, som ställer till mer än gör nytta. Sen har jag också hört att i Finland så är biologiska mediciner det första man ska sätta in för det har ofta bäst effekt. Heja Sverige?

En bra fråga

Kategori: Medicinskt

Jag fick en väldigt bra fråga från signatur Ankaret:

"Jag undrar om du följer någon speciell diet. En del födoämnen anses ju förvärra psoriasis."

Tack för din fråga och tack för att du läser min blogg, Ankaret. Jag har inte ändrat min "vanliga" kost sedan jag började med pH-Balans produkter. Jag äter fortfarande mjölkprodukter och rött kött och annat som påstås försämra psoriasis, jag ska kunna äta den mat jag vill och motbalansera med nåt annat t.ex. specialkost. Man kan ju byta ut ett mål om dagen mot nåt bra.

Däremot har jag märkt en liten försämring sedan jag slutade med Methotrexate i form av nya psoriasisfläckar. De är inte stora men de finns ändå. Jag inser mer och mer att jag måste få ordning på magen/kosten för att min kropp ska kunna motarbeta psoriasis. Den hjälpen fick jag av shakes på morgonen med dinkelkli, helnyponmjöl, nässelpulver och linfröolja för då märkte jag att magen mådde bättre. Dessvärre tröttnade jag efter två månader utan något som helst resultat, och dessutom var det tradigt med samma shake morgon efter morgon. Hade jag sett nån form av resultat så hade jag fortsatt. Så jag är väl dessvärre tillbaks på ruta ett.

För att vara ärlig så blir det en del skräpmat. Eftersom jag har såpass ont att jag ofta inte kan röra mig fritt så ställer jag mig inte och lagar mat varje dag och min sambo orkar inte med det heller så hon har viktigare saker för sig på dagarna. Då blir skräpmat lösningen. Det är varken roligt eller billigt men det är enda lösningen. Tro sjutton att jag vill ändra min kost men det är inte bara att göra det när kroppen säger ifrån.

Hoppas att du fått ett fullgott svar, Ankaret.

Fortfarande inte bättre

Kategori: Medicinskt

Jag började halka snett i behandlingen efter två månader då absolut ingen förändring inträffat på varken psoriasis eller artrit. Enligt pH-Balans, som säljer preparaten jag tog, så ska man se avtagande av psoriasis efter 1-2 månader, men det hände ju inte något. Jag får snarare mer utslag än färre. Skiten funkar inte. MEN jag kan däremot säga att magen mådde bra mycket bättre. Nu när jag varit utan i några veckor så är magen likadan som förut igen. Får lägga om min kost, helt enkelt.

Men jag har bestämt mig för att börja gå på solarium och gym. Enligt utsago så finns det ett gym i min hemstad som också har solarier, då behöver man inte åka till fler ställen. Får bara hoppas på att de har UVB-rör i nåt solarie så jag slipper UVA. Det är UVA-strålningen i solen som gör dig brun men det är UVB som är bra mot hudåkommor. Det är ju verkligen inte färgen jag är ute efter och dessutom funkar inte UVA alls mot psoriasis. Sen så är det tydligen bra att röra på sig när man har artrit. Jag kan inte hävda motsatsen.

En liten länk om ljusbehandling